• +48 502 21 31 22

Zmiany w składkach ZUS. Chodzi o posiłki dla pracowników

Projekt zakłada podwyższenie kwoty wyłączenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe kwoty wartości finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia.

Zmiany w składkach ZUS. Chodzi o posiłki dla pracowników

Pracodawca będzie mógł odjąć 450 zł miesięcznie z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Chodzi o koszt finansowanych przez pracodawcę posiłków, które są udostępniane pracownikom bez prawa do ekwiwalentu. Wynika tak z opublikowanego na stronie Rządowego Centrum Legislacji projektu nowelizacji rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe.

Projekt zakłada podwyższenie kwoty wyłączenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe kwoty wartości finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia – bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu – oraz rozszerzenie przepisu o wartość otrzymanych przez pracowników kuponów, talonów, bonów żywieniowych i kart przedpłaconych. Proponowane jest podniesienie kwoty wartości finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia oraz wartości kuponów, talonów, bonów żywieniowych i kart przedpłaconych do kwoty 450 zł miesięcznie. Aktualnie wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu jest wyłączona z podstawy wymiaru składek do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 300 zł. Projekt rozporządzenia przewiduje również zmiany w zakresie sposobu przeliczania kwot stanowiących podstawę wymiaru składek z waluty EUR na PLN. W projekcie zaproponowano, by rozwiązanie weszło w życie od 1 września 2023 r.

Zgodnie z Kodeksem pracy pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rada Ministrów określa w drodze rozporządzenia rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania. Zmiana rozporządzenia wynika z konieczności realizacji informacji Najwyższej Izby Kontroli o wynikach kontroli pn. "Ochrona praw pracowników delegowanych z Polski do państw UE w zakresie transferu składek na ubezpieczenie społeczne naliczanych przez zagraniczne kasy urlopowe m.in. przy wypłatach ekwiwalentów za niewykorzystany urlop".

Według szacunków MRiPS z rozwiązań zawartych w rozporządzeniu korzysta obecnie ok. 387 tys. osób.

fot. freepik.com
oprac. /kp/

Podobne artykuły

Wyszukiwarka