• +48 502 21 31 22

W święta Polacy marnują nawet trzy razy więcej żywności

Projekt: Środowisko, jakość życia, ekologia

Z powodu inflacji Polacy baczniej przyglądają się ilości kupowanego jedzenia, bo nie stać ich na jego marnowanie.

W święta Polacy marnują nawet trzy razy więcej żywności

Rocznie w Polsce marnowanych jest niemal 5 mln ton żywności - wynika z wyliczeń Najwyższej Izby Kontroli. 60% z nich trafia do śmieci w domach. Szczególnym okresem, kiedy marnuje się nawet dwa lub trzy razy więcej żywności, są święta. 38% Polaków deklaruje, że kiedykolwiek wyrzuciło jedzenie po Świętach Wielkanocnych. Na czele produktów lądujących w koszach znalazły się sałatka jarzynowa, pieczywo, różnego rodzaju wędliny, warzywa i owoce.

Z badania IOS-PIB wynika, że pozbywamy się produktów spożywczych przede wszystkim dlatego, że się zepsuły, przeoczyliśmy koniec daty ważności, przygotowaliśmy zbyt dużo jedzenia czy też wskutek nieprzemyślanych zakupów. Ponad połowa respondentów deklaruje, że przygotowuje większą ilość jedzenia niż jest to konieczne.

Jednak jak mówią eksperci, z powodu inflacji Polacy baczniej przyglądają się ilości kupowanego jedzenia, bo nie stać ich na jego marnowanie. - Inflacja zmobilizowała nas do tego, żeby bardziej zadbać o swój portfel i o to, co kupujemy. Jej dobra strona jest taka, że staramy się ograniczać rachunki za zakupy, zwracamy uwagę na listę zakupów, kalkulujemy, patrzymy na to, co mamy już w szafkach i lodówkach - mówi Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna.

Ekspertka uważa, że potrzeba sporo czasu na to, by zmienić schematy zachowania. - Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że skoro zarabiamy więcej, to możemy sobie kupić więcej, zresztą do tego zachęcają nas też rozmaite kampanie reklamowe. A teraz musimy po prostu odwrócić proporcje. Skoro przez ostatnie kilkadziesiąt lat nasz styl życia kierował się w stronę konsumpcjonizmu, to dopiero po odwróceniu proporcji uświadomimy sobie, że niemarnowanie to nie jest brak czy strata, tylko właśnie długofalowy zysk. I to w edukacji kulinarnej czy ekologicznej jest niezwykle ważne - tłumaczy.

Polacy zapytani o sposoby na ograniczenie marnowania żywności wymieniają m.in. odpowiedni sposób przechowywania, unikanie nieprzemyślanych zakupów i przygotowywanie listy zakupów. Jeśli jedzenia będzie za dużo, warto część porcji zamrozić na później. Do mrożenia nadają się m.in. słodkie wypieki, mięsa i warzywa. W ten sposób można też przechowywać sałatki, o ile nie doda się do nich majonezu.

Jak podkreśla Sylwia Majcher, mniejsza ilość kupionych produktów to także mniej odpadów opakowaniowych, a wciąż wiele z nich jest wykonanych z tworzyw sztucznych. - Ponad 90% produktów, jakie mamy na rynku, jest zapakowanych, poszukajmy więc miejsc, w których możemy kupić takie produkty luzem. Nie musimy także pić wody z plastiku dzięki temu, że odkręcimy kran i będziemy wykorzystywać kranówkę, która w większości polskich miast jest dużo lepsza niż woda butelkowana. W ten sposób zaoszczędzimy 20 kg plastiku na osobę i nawet tysiąc złotych rocznie - mówi Sylwia Majcher.

fot. freepik.com
oprac. /kp/

Podobe artykuły

Wyszukiwarka