Roczny ślad węglowy związany z żywnością i transportem wyniósł średnio 5,3 tony ekwiwalentu CO2 dla mężczyzn i...
Kluczowe dla przyszłości gospodarki odpadami w Polsce jest doprecyzowanie przepisów, modernizacja systemu zbiórki bioodpadów oraz edukacja i...
Rocznie w Polsce wyrzucane jest 4,8 mln ton jedzenia, a gros tej ilości, bo 60%, pochodzi z...
W Polsce rocznie wyrzucanych jest 5 mln ton jedzenia, z czego prawie 3 mln ton pochodzą z...
Lodówki społeczne to prosty sposób na walkę z marnowaniem jedzenia.
W Polsce co roku marnuje się około 5 mln ton jedzenia, z czego 60% pochodzi z gospodarstw...
Nadmierne połowy prowadzą do wyginięcia wielu gatunków i zaburzenia równowagi w środowisku morskim.
Odsetek osób przyznających się do wyrzucania żywności spadł względem 2023 r.
Żywność marnuje się w całym łańcuchu dostaw, jednak większość marnują konsumenci.
Obecny model rolnictwa i wzorce konsumpcji nie są zrównoważone z punktu widzenia środowiska.