W Polsce rocznie wyrzucanych jest 5 mln ton jedzenia, z czego prawie 3 mln ton pochodzą z...
Lodówki społeczne to prosty sposób na walkę z marnowaniem jedzenia.
W Polsce co roku marnuje się około 5 mln ton jedzenia, z czego 60% pochodzi z gospodarstw...
Nadmierne połowy prowadzą do wyginięcia wielu gatunków i zaburzenia równowagi w środowisku morskim.
Odsetek osób przyznających się do wyrzucania żywności spadł względem 2023 r.
Żywność marnuje się w całym łańcuchu dostaw, jednak większość marnują konsumenci.
Obecny model rolnictwa i wzorce konsumpcji nie są zrównoważone z punktu widzenia środowiska.
Znaczne obniżenie wydajności prowadzi do ograniczonej podaży, co powoduje zwiększenie cen.
Za 60% żywności marnowanej w ciągu całego roku w Polsce odpowiadają gospodarstwa domowe – to prawie 3...
– Moja rekomendacja jest taka, aby wrócić do 5% stawki VAT na żywność. Możemy wrócić do stawki...