.jpg)
Każdego roku na całym świecie marnuje się zatrważająca ilość żywności – aż jedna trzecia całej produkcji, jak podają dane ONZ. Polska nie jest tu wyjątkiem. Z raportu Federacji Polskich Banków Żywności "Nie marnuj jedzenia 2024" wynika, że rocznie w naszym kraju wyrzucane jest 4,8 mln ton jedzenia, a gros tej ilości, bo 60%, pochodzi z naszych domów. Marnotrawstwo żywności to złożony problem o konsekwencjach ekonomicznych, społecznych i środowiskowych. Pomimo rosnącej świadomości w tym zakresie wciąż zbyt często pozwalamy, by jedzenie lądowało w koszu.
Mieszkańcy Rybnika mogą cieszyć się z kolejnej inicjatywy wspierającej potrzebujących i przeciwdziałającej marnowaniu żywności. Przy ul. Grunwaldzkiej 46 w dzielnicy Maroko-Nowiny została otwarta siódma już w mieście jadłoDZIELnia, czyli społeczna lodówka.
JadłoDZIELnia to proste, a zarazem niezwykle efektywne rozwiązanie. Działa przez całą dobę i umożliwia uboższym mieszkańcom bezpłatne poczęstowanie się jedzeniem, które zostało podarowane przez innych. To także sposób na uratowanie nadwyżki żywności przed wyrzuceniem – każdy, kto kupił lub ugotował za dużo, może podzielić się nią z potrzebującymi.
Inicjatorem powstania jadłoDZIELni przy ul. Grunwaldzkiej byli sami mieszkańcy osiedla Maroko-Nowiny. Ich zaangażowanie i chęć pomocy innym zyskały wsparcie Rybnickiej Spółdzielni Mieszkaniowej oraz Ośrodka Pomocy Społecznej. Co ważne, to właśnie lokalna społeczność będzie czuwać nad stanem i zawartością lodówki, dbając o to, by nie znajdowały się w niej produkty przeterminowane lub nie nadające się do spożycia. Dzięki temu inicjatywa ma szansę stać się nie tylko punktem wsparcia, ale również przedsięwzięciem integrującym mieszkańców, których łączy wspólny cel – pomoc bliźnimu.
W każdej z rybnickich jadłoDZIELni można zostawić: pieczywo i wyroby piekarnicze, warzywa i owoce, jogurty, serki, sery w oryginalnych opakowaniach oraz konserwy i żywność pakowaną. Jednocześnie nie można przynosić: jaj, mięsa, ryb, produktów przeterminowanych lub nadgryzionych, alkoholu i środków odurzających oraz żywności w otwartych opakowaniach. Organizatorzy apelują o umieszczanie na opakowaniach przekazywanej żywności, szczególnie tej przygotowanej w domu, daty jej sporządzenia lub terminu ważności. To proste działanie znacząco podnosi bezpieczeństwo i komfort korzystania z lodówek.
Lokalizacje wszystkich społecznych lodówek w Rybniku:
ul. Zebrzydowicka 30/3 – przy kuchni społecznej „Wspólny Stół”
ul. Lompy – Boguszowice Osiedle, parking przy kościele św. Barbary
ul. Barbary 22 – Niedobczyce, przy OPS i Bistro „Z Ikrą”
ul. Przemysłowa 17 – Paruszowiec-Piaski, Klub Mieszkańców
ul. Mościckiego 15 – Niewiadom, przy dawnym Domu Kultury
ul. Kupiecka 2 – Chwałowice, przy Centrum Aktywności Lokalnej
ul. Grunwaldzka 46 – Maroko-Nowiny
fot. S. Horzela-Piskula/UM Rybnik
oprac. /kp/