• +48 502 21 31 22

Wystawa "Tradycje kulinarne ziemi raciborskiej i hulczyńskiej" w Muzeum w Raciborzu

Wydarzenie w projekcie: Wypoczynek, rozrywka

Wydarzenie organizowane przez:

Muzeum w Raciborzu

Firma działa w branżach:
Pozostałe w branży Edukacja i Kultura

Muzeum w Raciborzu wspólnie z Muzeum Hlučinska przygotowało nową wystawę czasową pt. „Tradycje kulinarne ziemi raciborskiej i hulczyńskiej”. Jej celem jest przybliżenie mieszkańcom regionu prawdziwego oblicza kuchni śląskiej, w czasach, gdy lokalne smaki coraz częściej zacierają się pod wpływem kulinarnej unifikacji. Otwarcie wystawy odbędzie się 10 października o godz. 18:00 w budynku ekspozycyjnym raciborskiego muzeum przy ul. Gimnazjalnej 1.

Twórcy ekspozycji podkreślają, że tradycyjna kuchnia śląska wyrosła z izolacji i samowystarczalności wiejskich gospodarstw. Wykorzystywano przede wszystkim własne produkty, co kształtowało skromny, ale wyrazisty jadłospis. Jedzenie pełniło nie tylko funkcję praktyczną – było ważnym elementem kultury, znakiem przynależności do wspólnoty regionalnej oraz wyznacznikiem pozycji społecznej rodziny. Nawyki kulinarne wzmacniały więzi i towarzyszyły uroczystościom rodzinnym oraz obrzędom religijnym.

W dobie, gdy tradycyjne przepisy często mieszają się z daniami z innych regionów, wystawa pełni ważną rolę edukacyjną – prostuje popularne mity kulinarne. Muzeum odnosi się m.in. do przekonania, że kluski śląskie sięgają średniowiecza Raciborza czy że pierogi z kaszanką to potrawa regionalna. Ekspozycja pozwoli zwiedzającym zweryfikować te przekonania i lepiej zrozumieć lokalne dziedzictwo kulinarne.

Na wystawie zaprezentowano bogatą kolekcję dawnych sprzętów kuchennych z XIX i pierwszej połowy XX w. Zwiedzający zobaczą m.in. wieśniacze kredensy (byfeje), półki, stoły, ławy i łyżniki, a także wyposażenie kuchni: ręcznie malowane talerze, gliniane garnuszki, formy do masła i ciast, maselnice, prasy do sera, drewniane formy piernikarskie oraz inne naczynia i narzędzia codziennego użytku.

Nie zabraknie również prezentacji tradycyjnych potraw. Odwiedzający poznają m.in. receptury i historię takich dań jak rolada wołowa z kluskami śląskimi, makówki, moczka, krupnioki, szpajza, kołocz weselny czy postny żur.

Eksponaty pochodzą głównie ze zbiorów Muzeum w Raciborzu. Część udostępniło partnerskie Muzeum Hlučinska. Wystawa będzie czynna do 10 stycznia 2026 r.

oprac. /kp/

Wydarzenia powiązane

Wyszukiwarka