Żory walczą z marnowaniem żywności. Rusza projekt „Planuj, przetwarzaj, nie wyrzucaj!”

Marnowanie żywności to globalny problem o ogromnych konsekwencjach – etycznych, społecznych i klimatycznych. Szacuje się, że każdego roku na śmietnik trafia niemal 930 mln ton jedzenia, co przekłada się na ok. 74 kg zmarnowanej żywności na osobę. Co więcej, jak podaje portal climateleadership.pl, marnowanie żywności odpowiada za 8-10% globalnych emisji gazów cieplarnianych.

Żory nie pozostają obojętne na ten problem. Lokalna społeczność aktywnie włącza się w walkę z marnotrawstwem, a najnowszym krokiem w tym kierunku jest projekt „Planuj, przetwarzaj, nie wyrzucaj!” organizowany przez Forum Kobiet – Żory. – Celem tego projektu jest uświadomienie konsumentom, jak ważne jest planowanie zakupów żywności i jej przetwarzanie tak, aby nie trafiła do kosza. Chcemy też zwrócić uwagę na zanieczyszczenie środowiska poprzez nadmierną emisję gazów cieplarnianych i uwrażliwić mieszkańców Żor na tę kwestię – tłumaczy Anna Gaszka, radna Rady Miasta Żory i jedna z inicjatorem projektu.

Projekt „Planuj, przetwarzaj, nie wyrzucaj!” ma za zadanie poszerzyć świadomość mieszkańców i zachęcić ich do bardziej odpowiedzialnego podejścia do żywności. To kontynuacja działań żorskich społeczników, którzy kilka lat temu utworzyli Jadłodzielnię – społeczną szafę na żywność. Dzięki niej niewykorzystane, ale wciąż dobre produkty, z domów mieszkańców trafiają do osób w potrzebie, takich jak seniorzy, rodziny w trudnej sytuacji czy do każdegp, kto chce uniknąć marnowania jedzenia.

Rekrutacja do projektu trwa od 17 do 30 lipca 2025. Formularz zgłoszeniowy jest dostępny w Żorskim Centrum Organizacji Pozarządowych (os. Sikorskiego 52) oraz w Fundacji „Przystanek Nadzieja” (ul. Stawowa 1). Więcej informacji o projekcie można znaleźć na Facebooku: "Planuj, przetwarzaj, nie wyrzucaj" oraz "Forum Kobiet – Żory", a także pod numerem telefonu 608 329 739.

Harmonogram wykładów i warsztatów (Centrum Inicjatyw Społecznych, ul. Dworcowa 35) – udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny:
- 4 sierpnia: „Żywność na przestrzeni dziejów – czyli o zmieniających się ludzkich potrzebach kulinarnych”
- 23 sierpnia: „Masowa produkcja żywności – globalny problem”
- 6 września: „Cuda z resztek – drugie życie przetworzonej żywności”
- 20 września: Wizyta w żorskiej Jadłodzielni + prelekcja o foodsharingu i praktyczne warsztaty z przetwarzania pomidorów drugiej kategorii
- 27 września: „Żywność z krótkim terminem – fakty i mity”
- 4 października: „Zacznijmy od siebie – jak żyć lepiej i bardziej ekologicznie” + kompostownik i porady Katarzyny Nikel-Niedzieli

fot. freepik.com
oprac. /kp/