Odsetek osób przyznających się do wyrzucania żywności spadł względem 2023 r.
Żywność marnuje się w całym łańcuchu dostaw, jednak większość marnują konsumenci.
Obecny model rolnictwa i wzorce konsumpcji nie są zrównoważone z punktu widzenia środowiska.
Znaczne obniżenie wydajności prowadzi do ograniczonej podaży, co powoduje zwiększenie cen.
Za 60% żywności marnowanej w ciągu całego roku w Polsce odpowiadają gospodarstwa domowe – to prawie 3...
– Moja rekomendacja jest taka, aby wrócić do 5% stawki VAT na żywność. Możemy wrócić do stawki...
Zerowa stawka VAT na żywność weszła w życie 1 lutego 2022 r.
Maksymalna cena energii miałby zastosowanie m.in. wobec tzw. odbiorców wrażliwych, dla samorządów, sektora MŚP i wyniosłaby 693...
Zerowa stawka na żywość została wprowadzona ustawą uchwaloną przez Sejm 13 stycznia 2022 r. Był to element...
AquaFarma łączy uprawę roślin jadalnych bez użycia gleby, sztucznych nawozów i przy minimalnym zużyciu wody z hodowlą...