Nad sukcesem każdej butelki pracuje aż 20 osób – tyle osób liczy browarowa rodzina, nad którą od niedawna czuwa nowy piwowar pracujący na najwyższych obrotach. Bowiem proces wyprodukowania butelki niepasteryzowanego, warzonego na naszym raciborskim Rynku piwa, to 16 godzin. Do tego doliczyć trzeba także odpowiedni czas leżakowania, np. pszeniczne powinno leżakować 14 dni. Każde z piw to rodzaj małego dzieła sztuki, a tworzone z pasją i miłością do wysokiej jakości produktów – skradło serce niejednego piwosza.
Minibrowar spełnia najwyższe standardy – dorównuje poziomem restauracjom i browarom w stolicy, Wrocławiu czy Krakowie. Co ważne, szefostwo nie spoczywa na laurach – lokal cechuje nieustanny rozwój i stałe inwestycje. Na bieżąco zmieniana jest oferta piw. Dopasowywana do pory roku, sezonu i gustów gości, zaspakaja gusta nawet tych najbardziej wymagających. Jako pewniaki zawsze znajdą tam Państwo piwo pils i pszeniczne, dodatkowo uwielbiane przez panie piwo miodowe oraz miedziane, zimą jest okazja do spróbowania piwa kawowego. W celu dopasowania oferty do potrzeb klienteli, trwają także prace nad nową kartą menu, a od niedawna goście mogą nie tylko cieszyć się słońcem w dwóch pięknych ogródkach z widokiem na Rynek, ale i odpocząć od zgiełku miasta w nowo otwartej sali na piętrze.
- To miejsce stworzone zostało z prawdziwej pasji, a jednocześnie jest dowodem na ogromną wiedzę piwowarską właścicielki tego miejsca. Browar Rynek to suma doświadczeń i dobrego smaku pomysłodawców z dodatkiem ogromnego zaangażowania wszystkich osób w nim pracujących. Restauracja to rodzaj żywego organizmu, każda część tego tworu musi funkcjonować bez szwanku i dawać napęd pozostałym częściom całości. Dlatego jako zespół traktujemy wszystkich: od pani sprzątającej, przez barmanów aż po właściciela. Żeby zespół dobrze funkcjonował trzeba też inwestować stale w nowe szkolenia – nieustannie dokształcamy naszą kadrę, by mogła na jak najwyższym poziomie gościć smakoszy odwiedzających Browar Rynek - zaznacza manager Browaru Rynek, Anna Kośko. - Dodatkowym przepisem na sukces jest oczywiście niebanalność tego miejsca – smaki, które proponujemy swoim gościom to idealne połączenie tradycji z nowoczesnością. W ofercie znaleźć więc można wątróbkę, ale w ciekawym połączniu z sosem malinowym, lody – ale w połączeniu z tiramisu w połączeniu z malinami i borówkami – zachwala.
Jak zapewniają pracownicy Browaru Rynek, lokal trafia w gusta nie tylko raciborzan, ale i zagranicznych turystów. Lokal regularnie odwiedzają pracownicy dużych firm międzynarodowych – doceniają jakość produktów, z których przygotowywane są dania, profesjonalną obsługę i wspaniałą atmosferę. Oferta lunchowa Browaru Rynek przyciąga ludzi biznesu, ale i rodziny z dziećmi, jak przysłowiowy magnes, a propozycje niewypisane w menu (ale kelner może o nich Państwa w każdej chwili poinformować) są zawsze smakowitym elementem zaskoczenia przygotowanym na bazie sezonowych produktów . Niektóre z potraw w menu przygotowywane są metodą sous vide, co nadaje im niesamowitego charakteru, natomiast wszystkie dania przyrządzane są z najlepszej jakości produktów. – Jako napoje, poza naszym piwem oczywiście, podajemy też klasyczne koktajle, ale co ważne, zarówno w kuchni, jak i na barze wyznajemy fundamentalną zasadę – same świeże produkty. Ci, którzy za piwem nie przepadają, znajdą w naszej ofercie także doskonałe wina – podkreśla Anna Kośko.
Piw Browaru Rynek mogą posmakować też ci, którzy nie mają czasu na chwilę relaksu w browarowym ogródku oraz tacy, którzy w Raciborzu nigdy nie byli, ponieważ piwa Browaru Rynek można kupić również na wynos. Sprzedawane są w czteropakach, które można samodzielnie, wedle własnego smaku, pomysłu i uznania skomponować. To doskonały pomysł na okolicznościowy prezent, ale i oryginalną pamiątkę z Raciborza. A jeśli już mowa o specjalnych okolicznościach, warto wspomnieć, że Browar Rynek organizuje również imprezy na specjalne zamówienie klientów. - Szczycimy się bardzo wysokim standardem, jednak staramy się także wychodzić naprzeciw oczekiwaniom i wymaganiom klientów, więc przygotowujemy imprezy okolicznościowe z różnym menu, dla różnych grup, w różnym przedziale cenowym – zapewnia Kośko. Browar Rynek jest w stanie dostosować się do potrzeb gości właściwie pod każdym kątem. Jedyne co się w nim nie zmienia to najwyższy standard oferowanych usług. Jest on od samego początku znakiem rozpoznawczym lokalu i powodem, dla którego ludzie do niego wracają, a jego pracownicy z dumą mogą myśleć o tym, co tworzą. Browar Rynek to miejsce, którego nie powstydziłaby się sama Warszawa, a także godna wizytówka naszego miasta.