W jakiej kuchni specjalizuje się Restauracja Swojskie Jadło i jakie potrawy mogliby Państwo nazwać potrawami "sztandarowymi"?
Restauracja Swojskie Jadło specjalizuje się w kuchni staropolskiej, w szczególności zaś w kuchni śląskiej. Przede wszystkim zależy nam na uwzględnieniu lokalizacji naszej restauracji oraz związaną z nią tradycją, którą staramy się pielęgnować i propagować. Naszymi sztandarowymi potrawami, które cieszą się popularnością wśród klientów są rolady, golonka po bawarsku, żurek śląski, kaczka po staropolsku, tzw. żebro Adama oraz rzecz jasna tradycyjny rosół.
Co oprócz tego znajduje się w menu?
Nasze menu jest bardzo obszerne, posiadamy szeroki wybór potraw, dlatego trudno byłoby tutaj coś wymienić, gdyż każde z dań jest wyjątkowe i na swój sposób się wyróżnia. Warto jednak wspomnieć, że naszym klientom oferujemy wyłącznie świeże produkty. Nie używamy żadnych półproduktów, ani produktów gotowych, ale wszystko wykonujemy sami, oferując smaki nie do podrobienia.
Wystrój restauracji jest bardzo specyficzny.
Czy to prawda, że meble, które znajdują się u Państwa własnoręcznie wykonali górale?
Tak, to prawda! Wszystkie meble znajdujące się w naszej restauracji zostały własnoręcznie wykonane przez górali. Jeżeli zaś chodzi o całość wystroju, sądzimy że posiada on swój niepodważalny, ciepły klimat, dzięki któremu klienci dobrze się u nas czują.
Dzięki sąsiedztwie ratusza z pewnością odwiedzają Państwa osoby publiczne. Czy mogą Państwo zdradzić kto ze znanych osób u Was gościł?
Naszym częstym gościem jest Prezydent Miasta Racibórz, natomiast niejednokrotnie bywali u nas również znani muzycy. Niewykluczone, że odwiedzili nas także sławni politycy, czy delegacje z innych miast. Dla nas jednak każdy Klient jest tak samo ważny, dlatego wszystkich traktujemy w sposób profesjonalny.
Czy organizują Państwo przyjęcia okolicznościowe?
Oczywiście, że tak! Organizujemy u nas wszystkie rodzaje imprez okolicznościowych takie jak bankiet, komunia, czy urodziny. Posiadamy małą salę, w której często odbywają się kameralne przyjęcia, ale także dużą salę główną, w która pomieści nawet 75 osób.
Od jak dawna istnieje "Swojskie Jadło" i czy od dnia otwarcia coś się zmieniło w restauracji?
Restauracja Swojskie Jadło istnieje od 2000 roku, w tym roku obchodziła ona swoje 15-te urodziny. Jeżeli chodzi o zmiany, to przede wszystkim były i są to korekty menu, ponieważ staramy się nieustannie dodawać do niego nowe propozycje dań, gdyż nie lubimy monotonii. Ponadto nieustannie zmierzamy w kierunku zdrowej żywności, dlatego w najbliższym czasie planujemy rozszerzyć kartę ryb, oczywiście świeżych. Jeżeli chodzi o zmiany wystroju, to co roku z okazji świąt Wielkanocnych, czy Bożego Narodzenia, aranżujemy specjalne, klimatyczne dekoracje. W planach mamy także zmianę stałego wyglądu restauracji. Zdradzimy Państwu, że już niedługo tuż pod sufitem zawiśnie kajak, który z pewnością będzie bardzo ciekawym i przyciągającym uwagę elementem wystroju naszej restauracji.
Co Państwa zdaniem jest najważniejsze w prowadzeniu restauracji? Jaka jest Państwa recepta na sukces?
Naszą receptą na sukces są oczywiście pyszne, aromatyczne, tradycyjne dania, przyprawione sporą dawką miłości, gdyż gotowanie jest naszą wielką pasją i wkładamy w nie całe swoje serca, co mogą wyczuć nasi klienci spożywając podawane dania. Po prostu kochamy to, co robimy!
Co więcej, stawiamy także na miły i przyjazny personel, który obsługuje klientów z uśmiechem na twarzy. Ponadto staramy się odpowiadać na oczekiwania klientów, dlatego oferujemy posiłki dnia, składające się z dwóch dań w wyjątkowo atrakcyjnych cenach. Koszt takiego zestawu nigdy nie przekracza bowiem 15 złotych.