Restauracja zamkowa - to dobrze skoordynowany i kreatywny zespół o czym świadczy zadowolenie klientów z bliska i z zagranicy. Sam szef kuchni doświadczenie zdobywał na stażach w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji i Włoszech. Jednak największą szkołą był dla niego Radisson Alcron Hotel w Pradze - oceniony gwiazdką Michelin. Pavel Čadil przekazuje swoje doświadczenie młodym adeptom sztuki kulinarnej w liceum gastronomii AHOL w Ostrawie oraz Albrechtowej szkole średniej w Czeskim Cieszynie.
Restauracja zamkowa szanuje sezonowość. Świadczy o tym fakt, że w naszej szklarni dorastają owoce, warzywa, boczniaki – grzyby, z których produkujemy fantastyczny tatar. Podstawą naszego menu jest oferta sprawdzonych oraz lubionych specjalności, do których nasi klienci wracają. Głównym zadaniem całego zespołu kuchni wraz z sommelierem, jest przygotować coś nowego i ciekawego, tak by połączy wszystkie smaki w unikalną harmonie smaków.
Co jest warte polecenia w menu w restauracji Zameczku Piotrowice?
Polecamy tatar z boczniaka ostrygowatego - grzybu, który uprawiamy we własnym zakresie. Oprócz niekwestionowanej jakości biologicznej, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przemiany materii, reguluje układ odpornościowy, zmniejsza zmęczenie i dodatkowo w naszym przygotowaniu jest bardzo smaczny.
Jednocześnie oferujemy przepis:
Przepis dodany przez szefa kuchni Pavla Čadila
Tatar z boczniaka - jak go robimy w restauracji Zameczku Piotrowice
Składniki :
Boczniak ostrygowaty 1000g
Biała cebula 100g
Czosnek 50g
Oliwa z oliwek
Wysokiej jakości mielona papryka czerwona
Keczup domowy 50g
Mielony kmin
Świeże chili
Pieprz czarny z młynka - według smaku
Sól
Chleb
Worchester
Korniszon
Olej
Jajko 1 szt
Szczypiorek
Jak zrobić:
Dokładnie oczyścimy grzyby i ręcznie narwiemy.
Na oleju podsmażymy na drobno posiekaną cebulę, dodamy boczniaka, mielony kmin, pieprz, sól i pod koniec paprykę.
Zimne pomielimy i dosmakujemy jak klasyczny tatar.
Podajemy schłodzone z majonezem, przygotowanym z jajka, oleju i świeżego szczypiorku.