• +48 502 21 31 22

Najlepszy kebab w mieście?

Włosi mają pizzę, grecy souvlaki, serbowie czewapcziczi, amerykanie burgery, a my? Co jedzą raciborzanie, kiedy mają ochotę na szybki posiłek? Kebaby!

Najlepszy kebab w mieście?

    Fuat Haddur, właściciel Kebaba Antalya przy ul. Odrzańskiej 2a w Raciborzu poleca - Nasz punkt jest czynny od godziny 9:00 rano do 00:00 w dni powszednie, a w weekendy do godziny 2:00 nad ranem. Ruch mamy stale, więc kebab nie jest już jedynie prostym rozwiązaniem na głów w trakcie imprezy, ale jest już traktowany jako pełnowartościowy posiłek. Gościmy u siebie całe rodziny, które zamawiają tzw. kebab na talerzu jako obiad czy kolację - mówi. Co ciekawe, raciborzanie chętnie pałaszują kebaby także na śniadanie. - Tłusty, ostry kebab nadaje się świetnie na pierwszy posiłek po zakrapianej nocy, ale w środku tygodnia także nie brakuje chętnych zainteresowanych takim porannym posiłkiem. Nie wiem, o czym to może świadczyć - śmieje się właściciel Kebaba Antalya.
    Zwolennicy zdrowego jedzenia zaliczają kebaby do kategorii fast-foodów, jednak niesłusznie. - Codziennie samodzielnie smażę około 200 placków na kebaba, tzw. tortilli, żeby nie wykorzystywać kupnych produktów. Nasze sosy są największym sekretem smaku naszych kebabów - delikatny czosnkowy i ostry sambal z dodatkiem są przygotowywane przeze mnie z przypraw, które sprowadzamy z Turcji. Mięso mamy polskiego pochodzenia, z okolic Krakowa. Można więc powiedzieć, że nasze dania są przygotowywane z lokalnych produktów, są zdrowe i świetnie skomponowane smakowo. Gdyby tak nie było, to bym ich nie jadł codziennie - poleca się Fuat Haddur.
    Fuat Haddur przyrządza kebaby od lat. - Nie jestem nowicjuszem. Prowadziłem lokal przez 12 lat w Turcji, później kilka lat w Dubaju. Całe moje życie karmię innych swoimi kebabami i cieszy mnie, że smakują one także w Raciborzu. Od momentu otwarcia lokalu 6 lat temu aż do dziś mamy klientów, którzy stale wracają i chwalą nasze wyroby. Najchętniej jedzą kebaba w tortilli oraz biorą dania na wynos. Goście, którzy próbowali kebaba w Turcji czy popularnym pod tym względem Berlinie twierdzą, że nasze kebaby są lepsze. Mamy też ogródek, który pozwala na zjedzenie obiadu z widokiem na raciborski rynek. To też nasz duży atut - chwali się właściciel.
 
    Kebab Antalya czynny jest od 9:00 - 00:00 (ndz-czw) i od 9:00 - 2:00 (pt-sb).

Podobne artykuły

Wyszukiwarka